qr code

qr code

Είμαστε όλοι φίλοι

Είμαστε όλοι φίλοι
"Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πως να ζω, τι να κάνω και πως να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο.Η σοφία δε βρισκόταν στην κορφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο"
Του Robert Fulghum

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

28 Οκτωβρίου 1940.
   Ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα. Κι όμως αυτό το πρωινό αποτελεί την αρχή ενός έπους, του έπους του 1940-1944. 
Μία ημέρα, που γράφτηκε στην ιστορία για το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Μουσολίνι. Μία ημέρα, που άραγε η νεολαία γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που την εορτάζουμε;
  Στο σχολείο μας εδώ και μια βδομάδα ασχολούμαστε με αυτό το γεγονός και προσπαθούμε με τρόπο απλό και κατανοητό να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν όσο μπορούν το νόημα της ημέρας, αλλά περισσότερο εστιάσαμε στο: ΕΙΡΉΝΗ - ΠΟΛΕΜΟΣ

Τις πρώτες μέρες ασχοληθήκαμε με την σημαία μας.  Είδαμε σημαίες που έχουμε στο σχολείο, μεγάλες- μικρές, σημαίες που είναι σε μορφή παζλ, σημαίες από άλλες χώρες και τις συγκρίναμε με την δική μας ως προς το χρώμα και το σχέδιο.
Τέλος κατασκευάσαμε την δική μας σημαία σε ομαδική εργασία


                                                   
                                                              και ατομική





Είδαμε τον χάρτη της Ελλάδας, μάθαμε το όνομα της πατρίδας μας και φτιάξαμε μια ομαδική εργασία, όπου η Ελλάδα είναι μια κοπέλα, με φόρεμα φτιαγμένο από ελληνικές σημαίες και στεφανωμένη με δάφνινο στεφάνι. Γύρω της υπάρχει ειρήνη που συμβολίζεται με τα περιστέρια.






Συνεχίζοντας μιλήσαμε για το ΟΧΙ και κατασκευάσαμε καδράκια όπου τα στολίσαμε την τάξη μας




Μιλήσαμε για τις δυσκολίες και τις κακουχίες που περνούν οι πολεμιστές, όσον αφορά την διατροφή τους, την ένδυση τους , την περίθαλψη τους και αποφασίσαμε να τους φτιάξουμε κάλτσες..... για να τους ζεστάνουμε λίγο τα πόδια




Περισσότερο όμως επικεντρωθήκαμε στο: ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ,  Είδαμε εικόνες για τον πόλεμο και την ειρήνη, τις συζητήσαμε , μας είπαν τα παιδιά τις δικές τους απόψεις, και τις καταγράψαμε. 
Είδαμε το σύμβολο της ειρήνης και το σχεδιάσαμε με τις παλάμες των παιδιών με τέμπερες



και στον υπολογιστή με την διαδικτυακή εφαρμογή Tagxedo, τα παιδιά με την βοήθεια μας έγραψαν λέξεις που τους έρχονται στο νου ακούγοντας την λέξη  ΕΙΡΗΝΗ   και επέλεξαν το σχήμα που θα τις κλείσουν μέσα.


                                                           και λέξεις για τον ΠΟΛΕΜΟ



 Διαβάσαμε το παραμύθι "η Ειρήνη του Αριστοφάνη" και το  δραματοποιήσαμε







Μάθαμε τραγουδάκια σχετικά όπως " Βάζει ο Ντούτσε την στολή του" " Κορόϊδο Μουσολίνι" "Πατρίδα Ελλάδα"




Κάναμε γιορτούλα με ποιήματα και τραγουδάκια και μικρή παρέλαση έξω από το σχολείο μας!!!!





2 σχόλια :