qr code

qr code

Είμαστε όλοι φίλοι

Είμαστε όλοι φίλοι
"Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πως να ζω, τι να κάνω και πως να είμαι, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο.Η σοφία δε βρισκόταν στην κορφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο"
Του Robert Fulghum

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

H Ελιά

 Ελιά!!!! Ευλογημένο δέντρο, σύμβολο της ειρήνης, της γαλήνης και της γονιμότητας στην Αρχαία Ελλάδα, αποτελεί εδώ και χιλιετίες ένα άρρηκτα συνδεδεμένο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων. Τα κλαδιά της έγιναν στεφάνια για να στεφανώσουν τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων και ο πολύτιμος χυμός των καρπών της, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών αγώνων που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Ο καρπός της, υπήρξε από την αρχαιότητα απαραίτητο στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων, αλλά και των άλλων μεσογειακών λαών, λόγω της υπέροχης γεύσης του, αλλά και των πολλών και σπουδαίων θρεπτικών στοιχείων που περιέχει. Σήμερα 500.000 οικογένειες στην Ελλάδα ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς. Για την τοπική οικονομία, το ελαιόλαδο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα.
Πέρυσι είχαμε πρόγραμμα για την Ελιά και στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε περισσότερα..
http://giorti15.blogspot.gr/2015/05/blog-post_43.html

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά αμέτοχα σε αυτό το μαγικό προϊόν που μας προσφέρει η φύση....
Είδαμε αρκετό εποπτικό υλικό που υπάρχει στο σχολείο αλλά και στο διαδίκτυο και τα συζητήσαμε.....
Το σημαντικό είναι οτι σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν επισκεφτεί ελαιώνα, καθώς  οι γονείς τους ανεξαρτήτου επαγγέλματος έχουν και τον ελαιώνα τους για το λάδι που χρειάζονται στο σπίτι τους και όχι μόνο. Είναι  λοιπόν πολύ εύκολο για μας να προσεγγίσουμε ένα θέμα, που τα παιδιά έχουν κάποια βιωματική εμπειρία πάνω σε αυτό...
Ξεκινήσαμε κάνοντας αναπαράσταση του λιομαζώματος.....






Ανακαλύψαμε τα γράμματα που χρειάζονται για να γράψουμε την λέξη ελιά








Μάθαμε το αίνιγμα της ελιάς..." Μάνα και θυγατέρα έχουν το ίδιο όνομα"


Γίναμε και καλλιτέχνες  κάνοντας τους δικούς μας πίνακες με θέμα την ελιά...









Τα παιδιά έφεραν από το σπίτι τους διάφορες ποικιλίες ελιών, τις ταξινομήσαμε αναλόγως με την ποικιλία τους και τις δοκιμάσαμε μαζί με λαδόψωμο. 
Το τέλειο κολατσιό.....!!!!









Διαβάσαμε και αναπαραστήσαμε το Μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς..







και τον ζωγραφίσαμε...

Ανάψαμε το καντήλι μας και με κλειστά φώτα διαβάσαμε "Το παραμύθι της Ελιάς"


Μάθαμε το παραδοσιακό τραγούδι 'Ντίλι , ντίλι , ντίλι ........ ντίλι το καντήλι" 
και το παίξαμε  σαν επιτραπέζιο  παιχνίδι 












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου